Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musely ty děti zemřít?

Smrt dítěte bolí pokaždé, zvlášť je-li naprosto zbytečná. Pomohou mediálně rozvířená úmrtí z posledních dní rodičům v hledání té správné míry výchovy a naplnění volného času dětí?

Co tam najdu?archiv autora

Nehoruji ani v nejmenším pro totální a naprostý dohled nad dětmi a mládeží, je mi jasné, že jde o neproveditelný nesmysl. Děti vždycky vyhledávaly dobrodružství a nebezpečné situace, lákalo a láká je neznámo, chtějí se vytáhnout před kamarády a udělat dojem na ty kolem sebe. Nebyli jsme jiní a podobná neštěstí se stávala i za našeho mládí, nebyla akorát tak medializovaná.

Přesto si myslím, že lze dělat mnohem více pro zajištění bezpečí a smysluplné naplnění volného času našich ratolestí. Většina takovýchto neštěstí se totiž stává z důvodu neodhadnutého rizika, při vybíjení nezvládnuté agresivity či při zkoušení tzv. "zakázaného ovoce", které (jak známo) nejvíce chutná. A podobným excesům jde často předcházet, jen je potřeba se dětem věnovat, nebo alespoň zajistit, aby se dětem někdo zodpovědně věnoval.

Není třeba pořád, nemusíte dítěti různými aktivitami naplnit veškerý jeho volný čas. To považuji dokonce za kontraproduktivní a ve svém důsledku téměř škodlivé. Vhodně zvolená skladba náplně volných odpolední však může zaručit rozvoj dítěte v nějakém oboru, který ho zajímá a může dítě kultivovat, jiné se může sportovně vybít a vyžít v nějakém sportu a další, které třeba nemá vyhraněné potřeby, se může stát členem zájmového oddílu či kroužku, třeba s turistickou či všeobecnou náplní.

Často se jako argument proti volnočasovým aktivitám uvádí nemožnost hradit vysoké členské poplatky, zvláště pro sociálně slabší vrstvy, kde přitom vhodná mimoškolní činnost může udělat největší službu. Jsem však přesvědčen, že na docela hodně rozvinutém trhu aktivit, zabývajících se mimoškolní výchovou a volným časem dětí, si každý může najít to svoje, co mu vyhovuje a na co má. Jde pouze o to mít zájem své dítě odpoledne vhodně zaměstnat a o trošku hledání na internetu, na školních vývěskách či v nejbližších Domech dětí a mládeže.

Moje zkušenosti z dětských organizací i vlastního oddílu jsou takové, že peníze určitě nejsou překážkou, vždyť roční poplatek za členství v našem oddíle činí 300,- Kč, znám oddíly které vybírají méně, a i ty dražší se vejdou do 1000,- Kč ročně. Přitom takový klub či oddíl, vedený dobrovolníky, vykonává většinou stejně kvalitní výchovnou práci s vaším dítětem, jako mnohé instituce k tomu zřízené státem či samosprávami a placené z daní. Jen o nás není tolik slyšet, neobjevujeme se každý den v novinách a televizi, nepořádáme drahé prezentace a rauty, nemáme milionový rozpočet na reklamu. Jen si "hrajeme s dětmi".

Ovšem co všechno se děti v takových oddílech naučí! Samostatnosti, sebeobsluze, vzájemné toleranci a respektu k mladším i starším kamarádům. Dobrý oddíl umožní dětem zažít dosud netušená dobrodružství a potkat se s věcmi a jevy, které většinou doma nebo na ulici nezažijí - táborový oheň a společný zpěv s kytarou, bezpečné lezení po stromech a po skalách, slaňování či jízda na lanovce, dobrodružné hry v přírodě, noční hlídky a služby v kuchyni na letním táboře a spoustu dalších zážitků, na které se pak v dospělosti tak rádo vzpomíná. Děti si vybijí agresivitu a poznají své hranice, zapojí se do kolektivu podobně zaměřených jedinců, kde mohou najít přátelství na celý život.

O tohle vše jsou ochuzené děti ulice, ty které rodiče do žádného kroužku či oddílu nepřihlásí, které raději než s kamarády do přírody jdou s partou kouřit či fetovat do parku a po večerech sedí u bedny, ať už televizní či počítačové. Ty děti, které končí pod koly vlaku nebo v hořícím stohu, naštěstí ne vždy, ale občas bohužel mrtvé.

Rodiče, nechcete raději zainvestovat pár stovek ročně, abyste těmto nehezkým vyhlídkám u svých dětí zamezili?

Pro vás připojuji pár užitečných odkazů:

Autor: Milan Matyáš | čtvrtek 30.4.2009 7:40 | karma článku: 16,48 | přečteno: 2570x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".