Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vybrat dobrý tábor?

 Každé jaro si rodiče mnoha školou povinných dětí kladou otázku, kam poslat svoje miláčky na nějaký ten prázdninový týden, dva či tři, aby si od nich odpočali a nabrali nových sil na další celoroční výchovu.

Tábor PS Tažní ptáciMilan Matyáš

 Ne každý má venkovskou babičku, která se ráda postará o své vnoučky v době, kdy jejich rodiče tráví letní parna v zaměstnání. Málokdo má 8 týdnů dovolené, aby mohl strávit s dětmi celé léto. Takže všichni ostatní hledají možnost, jak zabavit své ratolesti, aby trávily čas smysluplně a ne lítáním po sídlišti/městě/vesnici s partou kamarádů.

 Rodiče těch dětí, jež během školního roku navštěvují různé kroužky a oddíly, mají v tomhle situaci ulehčenou. Většina těchto volnočasových aktivit pořádá v létě nějaký ten tábor, ať už v přírodě, nebo alespoň příměstský. Rodiče se znají s vedoucími, děti vědí do čeho a s kým jdou, vyhovuje-li termín je vše v pohodě. Pokud dítě navštěvuje více takových aktivit, nastává dokonce přetlak a je nutno vybírat, který tábor letos vynechat, aby se někde vlezla ještě rodinná dovolená.

 Jinak jsou na tom děti, které takovéto pravidelné aktivity nemají, nebo jejichž oddíl se svým táborem trefí rodičům do celozávodní dovolené. Pak je nutno pohledat další možnosti, kam s dítětem ve zbývající části prázdnin. Rodiče už většinou znají vymoženosti internetu a tak s pomocí vyhledávačů, či různých táborových katalogů hledají ten správný tábor, který zaujme jejich ratolest a nedá přitom příliš na frak jejich peněžence. Jenže jak vybrat dobře v tak nepřeberné nabídce možností, která se na internetu naskýtá?

 Již pátým rokem se občanské sdružení Pionýr věnuje osvětově informační kampani Opravdu dobrý tábor, která právě takovým rodičům, hledajícím dobrý tábor pro své děti, pomáhá ve výběru. Informace shromážděné na webové stránce kampaně mají pomoci rodičům klást správné otázky pořadatelům táborů a vědět, co je třeba od opravdu dobrého tábora očekávat. K tomu je zde zpracováno osmero konkrétních rad a mnoho dalších doprovodných informací - např. jak poznat černý tábor, co na tábor s sebou, rady pro první tábor dítěte apod. Součástí stránek je i katalog táborů, pořádaných sdružením Pionýr, další možnosti hledání se naskýtají na portálu Borovice.cz, či v katalozích Dětské tábory, České tábory či Tábory-Vysočina.

 Jedním z nejspolehlivějších hodnotitelů letních táborů jsou rodiče a dosavadní spokojení účastníci. Doporučení od známých, příbuzných a přátel je jedním z důležitých výběrových kriterií, informace o dobrých táborech se touto cestou šíří nejspolehlivěji. Posíláte-li dítě na nový, pro vás cizí tábor, určitě využijte případnou informační schůzku s rodiči účastníků a navažte kontakt s někým, jehož děti již na tomto táboře byly, můžete se tak předem informovat o jejich poznatcích. Neváhejte vyzpovídat i vedoucí, svěřujete jim to nejcennější co máte, pořadatelé kvalitního tábora vaši zvídavost jistě rádi uspokojí.

 A proč si myslím, že Vám mohu nějak radit ohledně výběru dobrého tábora? Již 22 roků pořádám letní tábory, za celou tu dobu jsme neměli žádnou mimořádnou událost či větší problém, naopak spoustu nadšených dětí a spokojené rodiče. V rámci našeho vzdělávacího centra navíc přednáším na akreditovaných kurzech hlavních vedoucích táborovou problematiku, čas od času si mě do svých pořadů k táborům zvalo i Rádio Petrov či Český rozhlas Brno.

 Informace k tomuto článku jsou čerpány z mých osobních zkušeností rodiče dvou dětí i pořadatele více jak dvaceti táborů a z webu kampaně Opravdu dobrý tábor sdružení Pionýr.

Autor: Milan Matyáš | čtvrtek 16.4.2009 12:08 | karma článku: 11,23 | přečteno: 1514x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:47

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".