Dělají novináři svoji práci?

9. 06. 2009 7:20:01
Zprostředkovávají média pravdivý obraz společnosti, nebo vytvářejí jen virtuální realitu, tvořenou skandálními zprávami jako jsou "Paroubkova vejce" či "Topolánkovo péro"?
Malí hasici
Malí hasiciwww.bambiriada.cz

Do mediálního blogového kyberprostoru jsem vstupoval poměrně nedávno s asi naivní představou, že alespoň malinkou částí do něj pomohu vnést i trošinku jiná témata. Něco o dětech a jejich radostech, o práci, kterou jim část nás dospělých dobrovolně věnuje, o čase, který s nimi strávíme, o aktivitách, které pro ně připravujeme.

Nezastírám, že více blogů jsem dosud napsal o politice a politicích, zjistil jsem, že mě to také baví a je s tím občas i větší sranda. Lidé v diskusích pod takovýmito články reagují více a s větším zanícením. Přesto se snažím psát i o tématech, kvůli kterým jsem do blogosféry šel.

V pátek jsem procházel většinu našich internetových novin a hledal zmínky o poměrně stěžejní celorepublikové akci neziskových organizací dětí a mládeže - Bambiriádě. Letos již jedenáctý ročník, nad kterým převzala záštitu manželka prezidenta, který se konal ve dvaceti městech po celé republice a kterého se účastní stovky občanských sdružení, tisíce dobrovolníků a desetitisíce návštěvníků - rodičů s dětmi i dětí samotných. Hledal jsem alespoň jeden článeček, malou noticku, pár řádek svědčících o tom, že si naše slovutná novinářská obec všimla, že tu vůbec něco takového je. A co? V podstatě nic. Jeden článek na iHned, na ČT24 informace o změnách v pražské MHD v souvislosti s Bambiriádou, nějaké regionální zpravodajství. Mediální smršť. A iDNES.cz, prý "nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na českém internetu", akci nezaregistroval vůbec.

Zato jsem se zde dočetl, že se britští a čeští meteorologové přou o nový druh mraku, nebo že se Kurnikovová strefila míčkem do fotografa. Taky že nějaký gambler vykradl banku a hned všechno prohrál, či že se nějací lidé hádali o slevy před ještě zavřenou prodejnou. Samé důležité zvěsti, bez kterých bych snad ani nemohl jít spát. O dětech se v té době psalo jedinkrát - o lehkém průjmovém onemocnění dětí z Prahy na škole v přírodě v Jižních Čechách. Takže zase akorát negativně.

A tak jsem v pátek sedl k poči a napsal alespoň blog na téma Bambiriáda a co že tam rodiče se svými dětmi mohou najít. Když už nejsou schopni těch pár informací z tiskové zprávy bambiriádního štábu a obsáhlého webu www.bambiriada.cz do článku dát lidé za to placení, udělám to alespoň já, coby amatér. Pár lidí si to snad přečte a část z nich si třeba všimne, že se tento víkend v naší české kotlině konají i jiné velké akce, mimo voleb a rasistických demonstrací, akce pro děti a s dětmi.

Bohužel ne. Poměrně zakrátko byl blog stažen, neboť (cituji) "na titulní stranu blogu však není dle kodexu možné zařazovat reklamu a pozvánky na konkrétní akce", jak jsem byl administrátorkou ve vší slušnosti upozorněn. Ano uznávám, při naprosto rigidním výkladu kodexu blogera jsem skutečně zval na konkrétní akci. Ovšem na akci celorepublikovou, s jejímž pořádáním jsem já osobně letos neměl nic společného. Asi jako kdybych lidi zval na východ slunce, zatmění měsíce nebo k volbám. Koneckonců v tu dobu na blogu byly desítky článků s upozorněním na volby a výzvami, aby lidi šli volit.

Asi si teď řeknete, že tu fňukám nad jedním staženým blogem. Ne v tom to není. V poslední době bylo na iDnesu staženo blogů hromada. Mě štve jiná věc. V dětských organizacích pracují dobrovolně bez nároku na odměnu tisíce dospělých a dospívajících, v rámci Bambiriády se mnozí z nich již dlouho dopředu zabývají přípravou a zajištěním akce, pak stráví tři dny samotnou prací organizátorů a průvodců akcí, ve všech bambiriádních místech se vystřídají desetitisíce spokojených dospělých a nadšených dětí (kvalifikovaný odhad hovoří o 200.000 návštěvnících během celého víkendu).

A většina zpravodajských médií si takové akce ani nevšimne. Zajímají je spíš Paroubkova vejce a Topolánkovo péro. Že vám není hanba!

Ne nejsem naivní, dělám v této oblasti už dost dlouho, abych věděl, že z nás mediální hvězdy nejsou a nikdy nebudou. Leda když se někde objeví nějaký pedofilní úchyl nebo táborový úraz se smrtelnými následky, hromadná otrava jídlem na škole v přírodě nebo rasistická omladina v cikánském ghetu. To jsou tak jediná témata o dětech a mládeži, zajímavá pro většinu novinářů z velkých médií. Nemáte lidi pocit, že to je špatně?

Neříkám, že by se nemělo psát o problémech, ale stejná pozornost by se měla věnovat i kladným událostem, pozitivním příkladům a oceněníhodným aktivitám. Jinak si obecná veřejnost buduje vcelku oprávněný pocit, že svět je samé násilí, podvody a politika, a to přece není pravda!

foto: Doprovodné fotografie z Bambiriády v Brně
foto: Doprovodné fotografie z Bambiriády v Brně
foto: Doprovodné fotografie z Bambiriády v Brně
foto: Doprovodné fotografie z Bambiriády v Brně
Autor: Milan Matyáš | úterý 9.6.2009 7:20 | karma článku: 23.73 | přečteno: 1830x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 172 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 150 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 218 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.
Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...