Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

29. 06. 2010 15:35:00
Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.
Děti na tábore.
Děti na tábore.M.Matyáš

Téměř obratem k článku vznikla antiskupina na Facebooku, dnes je na blogu článek (Když úřední šiml, tak už pořádný osel....) se stejnou tematikou, lidé z branže si vzájemně posílají udivené maily a nevěří vlastním očím.

O co tedy ve skutečnosti jde? Je třeba si přečíst uvedený článek a pak ho srovnat s realitou:

1. stanové tábory končí, protože stany jsou velké 2x2 m a hygienická vyhláška požaduje 2,5 m2 na každé dítě, stany by tedy musely být větší a takové neexistují! Realita - prostor 2,5 m2 na dítě platí pro ubytování ve stavbách, nikoliv ve stanech a obsahuje jej již vyhláška 106/2001 (novela 148/2004). Tady se nemění NIC!

2. vyhláška neumožní spaní dětí obého pohlaví spolu, co mají dělat chudák bratr se sestrou, když jen tak je mladší z nich ochoten na tábor jet. Realita - tohle platilo vždy, umožnit společné spaní děvčat a kluků vyhláškou by udělal jen magor, normální pořadatelé táborů to neřeší, když je třeba, tak bratra se sestrou do jednoho stanu dají. Celé je to záležitost zdravého rozumu, nikoliv vyhlášky, ta takové marginality řešit nemůže. Za 23 let, co dělám tábory, to žádný hygienik nezjišťoval a nehlídal.

3. záchody budou muset být oddělené dle pohlaví a bude jich muset být dvakrát tolik. Realita - že mají mít děvčata a kluci oddělené záchody je snad normální a platilo to vždycky, jediná změna je v tom, že dosud stačilo jich mít 2ks na prvních 20 osob a 1 na každých dalších 20, teď se to zestruční na 1ks na každých 10 osob. U velkých táborů to asi bude znamenat více kadibudek, valná většina těch běžných to nepocítí.

Novela vyhlášku o něco zjednodušuje a zestručňuje, někde ubírá, jinde přidává a mění některá dosud platná ustanovení. Např. přibude povinnost mít prostěradlo přes matraci i při spaní ve spacáku, ale to snad rodiče dětem přibalit do kufru dokážou a provozovatelé si jich pár do foroty taky mohou pořídit. Naopak novela vyhlášky snižuje věk pro spaní na horní palandě z 10 na 7 let, to už mi přijde jako normální stav, těch 10 let bylo přece jenom poněkud přehnané. Bude také možno sloučit výdej svačiny s hlavním jídlem a nepodmiňuje se to aktivitami mimo tábor (jako stávající verze); to je fajn, ale v praxi jsme to stejně už dávno tak dělali.

Co asi některým vadit bude, je ztráta možnosti nahradit teplou koupel táborovou saunou, to asi opláčou indiánské a skautské tábory, nyní bude nutné mít na táboře nejméně jednou týdně teplou sprchu, přičemž počet sprchových růžic je 1ks na 30 dětí. U nás jsme indiánskou parní saunu provozovali spíš jako zajímavé zpestření programu, klasickou velkou hygienu jsme stejně vždycky dělali normálně ve sprše s teplou vodou; i v přírodních podmínkách není problém jednou týdně uvařit v brutaru vodu do sprchy.

Suma sumárum - připravovaná vyhláška rozhodně zas až tak strašná není a hygienici pro většinu solidních provozovatelů nepředstavují žádnou hrozbu, spíš kladnou zpětnou vazbu. Pro konání letních táborů jsou rizikovými faktory jiné věci, namátkou např. dostatek kvalifikovaných a ochotných vedoucích, skutečné uznání státu a občanů pro organizace zajišťující volný čas a mimoškolní výchovu dětí a jejich dobrovolné vedoucí, finance na provozování táborových základen, ochota médií, zabývat se dětmi a dětskými organizacemi i v dobrém a ne jen tehdy, když je ve vzduchu cítit nějaký skandál, ať už reálný, nebo způsobený okurkovou sezónou, jako je tomu nyní.

Autor: Milan Matyáš | úterý 29.6.2010 15:35 | karma článku: 19.94 | přečteno: 1835x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 486 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.
Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...