Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsou novináři iDnes tak slabí

Je to stále ještě "nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" nebo už jenom bulvár a novinářská šmíra? O slabých výkonech novinářů portálu iDnes nám Tomáš Poláček další blog asi nenapíše, nezbývá, než si ho napsat sami.

Možná si ještě vzpomenete na redakční blog z 12.listopadu, psaný zajisté poutavým a inspirujícím slohem profesionálního "stopaře" Tomáše Poláčka z redakce magazínu Dnes. Rozeběhla se k němu menší blogová přestřelka a mnoho diskusí a jako u každého blogu, záhy vše zapadlo do zapomění; koneckonců čtenost nic moc, karma nic moc, tak co s ním, že?

Hele středník, všimli jste si?

Nechci polemizovat s jeho blogem, jen jsem zde na poměrně malém prostoru shromáždil pár vzorových perel činnosti profesionálních psavců, pracujících pro iDnes.cz. Věřím, že o kvalitě novinářské práce této "nejdůvěryhodnější" zpravodajské stáje můj rychlý přehled vypoví více, než hromada sofistikovaných polemických blogů.

Interpunkce

Interpunkce je kámen úrazu pro spoustu blogerů (jistě včetně mě), ovšem profesionálnímu novináři by čárky ve větě  problém dělat neměly, nebo ano? Zkuste si tipnout, kolik čárek autor vynechal v této větě (J.Kopecký, článek z 19.11.): "O to, aby Wilders v Senátu vystoupit nemohl se zasadil Sobotka, který požádal aby bylo zrušeno usnesení senátní mediální komise, která Wilderse na popud senátora Oberfalzera pozvala."

Diskutující pod článkem to tipovali na dvě, co vy na to?

Logický nesmysl

Dne 22.11. v článku o sjezdu ODS vyšla věta: "Strana také slibuje zřízení rezervního fondu, kde by případné přebytky ze schodku státního rozpočtu byly uloženy pro financování v době recese." Geniální výraz "přebytky ze schodku" byl následně opraven na: "Strana také slibuje zákon o rozpočtové kázni, aby byl do roku 2017 vyrovnaný státní rozpočet.", to ovšem až po opakovaném upozornění v diskusi.

Chybějící korektura

Hned v úvodní větě článku z 26.11. se dočteme: "Krkonošskému muzeu v Jilemnici má existenční problém." Chyba v článku zůstala, byla to zjevně jen výplňovka, tak proč se zdržovat s korekturou, že?

Tady by asi mohlo být napsáno "Krkonošské muzeum v Jilemnici má existenční problém", špatně by nebylo ani "Krkonošskému muzeu v Jilemnici hrozí existenční problémy".

Stylistická perla

Tentokráte stylistický skvost je hned v úvodním odstavci článku v rubrice Zdraví z 27.11.: "A lékaři připouštějí, že může mít pravdu. Estrogeny, které se během léčby tělu dodávají, totiž mohou zvyšovat vznik rakoviny prsu." Asi nejenom mě přijde zvýrazněný text poněkud zvláštní, Lence Petrášové podivný nepřišel.

Taky si myslíte, že "mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny prsu"?

Opět logický nesmysl

Martina Surá téhož dne v rubrice Věda a příroda napsala článek s nadpisem "Za vzácný anglosaský poklad dostanou nálezci pole odměnu 94 milionů", po upozornění v diskusi, jestli odměna byla za nález pole nebo pokladu, je text nyní již opraven.

Nesoulad nadpisu s textem

V článku Lenky Strnadové z 30.11. upoutal hned nadpis Vzácné barokní divadlo omylem rozřezali na pódium pro folkaře, ovšem již v první větě textu se píše "Unikátní kopie barokního divadla s ručně malovanými kulisami v hodnotě půl milionu korun ...". Mnoha čtenářům, stejně jako mně, přišlo podivné, že vzácné barokní divadlo je vlastně kopie vyrobená v současnosti, jejíž plány jsou i nyní k dispozici. Inu obsah je vedlejší, hlavní je úderný nadpis.

Baroko, nebylo to někdy v 17. a 18.století? Nebo měla autorka na mysli tzv. "podnikatelské baroko"?

Stejný den si v Břeclavi tančící Holanďan vysloužil tento nadpis: Holanďan tančil nahý na křižovatce. Nepochopení rozdílu významu slov "nahý", polonahý" a "spoře oděný" - všechny použité v textu o tom samém člověku v té samé chvíli - ocenili i diskutující, ze čtyř komentářů v diskusi se tomu věnovaly dva; věřím, že toto smísení-zmatení pojmů zaujalo i vás.

Jazykový patvar

Prvního prosince si u článku Pavly Komárkové z redakce brno.idnes.cz tvůrce nadpisů opět zahrál s češtinou: "Manželé přišli o stromy a vlajku. Kvůli kritiky starosty, tvrdí svorně". Že by regionální redakce měly výjimky na jazykovou správnost, to se mi hned nezdálo, ostatně po upozornění v diskusi je nadpis již nyní korektně upraven.

Nesmyslná honba za senzací

Výše zmíněné perly, drobnůstky a nedotaženosti jsou bohužel jen střípkem v moři chyb, které naše zpravodajství denně vyplodí. Jen ze včerejška na dnešek by do seznamu přibyly nejméně tři další exempláře, obsahující logické nesmysly a korektorská pochybení (1, 2, 3). Osobně mě ovšem více mrzí články, které jsou třeba i stylisticky a jazykově správně, bohužel však škodí a dehonestují snažení lidí, o kterých jsou. Naprosto exemplárním případem nesmyslné honby za senzací je článek Jana Gazdíka Přírodovědci si dali do znaku erb Waffen SS. Dobře to vystihují tyto příspěvky z diskuse pod článkem:

"trochu hysterie ne? Ještě bych pochopil, že by ten spolek žalovali za porušení trademarku nebo čeho za vykradení loga, přecijen vygooglit logo s protěží a použít ho není uplně košér, ale tohle je fakt na hlavu. Máme bejt rádi, že pro ty děcka někdo něco dělá a ne jim takhle házet klacky pod nohy. Pak to dopadne tak, že se na práci s mládeží každej vykašle a z děcek na ulici fakt ty náckové vyrostou." Diskutér Beddy

"Novinarska kachna. Pane redaktore, nevite, o cem pisete!!! Alpska protez je historicky symbolem jednotek horskych myslivcu od jejich vzniku. Byla symbolem jak pruskych, tak i rakousko-uherskhych jednotek h.m. uz v roce 1866 pri bitve u Hradce Kralove. Muj pra pra deda tam padl. Chcete rici, ze on byl v roce 1866 nacista, kdyz mel protez na uniforme ? Mimo to je i dnes protez na uniformach horskych myslivcu Bundeswehru. Chcete rici, ze nemecka armada ma dnes na uniforme oficialne nacisticke symboly? Nemel by jste poslat spolecne s Vasim "odbornikem" na nacisticke symboly podnet pani Merkelove na zruseni teto jednotky a pozatykani jejich prislusniku? Dle Vasi logiky bych se tomu nedivil." Diskutér Casull.

Tolik na závěr tohoto nepříliš příjemného čtení. Nepředpokládám, že by si redakce iDnes nyní hromadně začala sypat hlavu popelem, možná by nás ale mohla napříště ušetřit podobných blogů, jako byl ten páně Poláčkův.

Není poněkud nesmyslné psát na povel a povinně redakční blog?

Autor: Milan Matyáš | středa 2.12.2009 12:05 | karma článku: 30,57 | přečteno: 2380x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".