Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pouliční kazatel - relikt středověku?

Reklamu ztlumím, propagandistický článek nedočtu, podomního jehovistu vyženu od dveří, ale co dělat s pouličním věrozvěstem, co nás bezbožníky zachraňuje s "obětavým" nasazením vlastního hlasu od pekla?

Také sírí víruZdroj-skydancer.sweb.cz

V klidném nedělním dopoledni jsme s rodinou vyrazili na trolejbus. Už při příchodu na zastávku jsem si všiml podivného týpka, stojícího na trávě opodál, tak zvědavě si nás prohlížel. Zastávka byla vcelku prázdná, trolejbus nám ujel před nosem, nicméně za chvíli se zase zaplnila, což byl zřejmě ten správný okamžik. Týpek započal hlasitými slovy přesvědčovat přítomné o nutnosti víry v boha, o pekle pro bezbožníky a pýše těch co odmítají slovo boží atp. Nevydržel jsem a okřikl jej, ať si to nechá pro sebe a neobtěžuje nás. Ještě chvíli frflal, ale vpodstatě toho nechal a my jsme pak už v klidu odjeli.

Úvodní příhoda mě přivedla k zamyšlení nad tím, co v dnešní moderní době ještě může přinutit člověka jít hlásat slovo boží do ulic? V historických dobách to byla jediná cesta do hlavy a duše nevěřících - kázat na náměstí nebo na hoře. Případně se dala vzít i zbroj, kříž (půlměsíc) na hruď a víra se šířila ohněm a mečem, neboť jiné prostředky nebyly k dispozici. Ale dnes?

Pro hlásání těch "jediných správných myšlenek" máme nespočet informačních a komunikačních kanálů - inzerce či PR články v tisku, reklamní čas v televizi případně pořady o víře v ČT, existuje i cele křesťanská TV Noe, kostely jsou téměř v každé obci s předem danými hodinami hlásání víry, postavit si svůj svatostánek může téměř kdokoliv, splní-li některé základní podmínky. Přesto ještě stále, stejně jako před mnoha sty lety, existují blouznivci, mající potřebu hlásat "davům" své názory a přesvědčovat na ulici "nevěřící" o správnosti své vlastní víry. Možná si vzpomenete na pravoslavného kněze Halíka, hlásajícího vytrvale svůj vírou daný odpor proti potratům v těsné blízkosti porodní kliniky na Obilňáku v Brně.

Nemám nic proti věřícím, pokud nepřekračují dané meze - neřežou hlavy nevěřícím, neupalují bezbožníky na hranici, necpou lidem svoje názory pod nos proti jejich vůli. Pouliční hlasatel víry dělá přesně to - v místě, kde lidé čekají na trolejbus (autobus, tramvaj), hlásá svou víru, aniž mu přítomní dali souhlas k takové indoktrinaci. Nerespektuje to, co chápe i malé dítě - na zastávce trolejbusu stojí lidé, kteří čekají na trolejbus, ne na spasení! Kdyby chtěli spásu své duše, šli by do kostela, synagogy či modlitebny, eventuálně do chýše k nejbližšímu šamanovi.

I já mám své názory a myšlenky, svou pravdu, o které jsem plně přesvědčen. Ale nenapadlo by mě jít na roh ulice a hlásat tyto mé (jistě správné :o) názory okolojdoucím. Raději napíšu článek a vstoupím do normální soutěže o čtenáře, s kolegy rozjedeme webovou stránku se spoustou informací o dané problematice, nebo zvolím jiný standardní postup, odpovídající době a okolnostem.

Hlásat víru na náměstí považuji za relikt středověku a jako takový by se měl odkázat do učebnic a historických knížek, ne používat a trpět v dnešní době.

Autor: Milan Matyáš | úterý 20.10.2009 7:15 | karma článku: 13,40 | přečteno: 1501x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".