Ne, šetřit se nebude!

7. 10. 2009 12:05:00
Při projednávání Janotova balíčku, jsem napsal blog „Šetřit se nebude?", o neochotě snižovat rozpočtový deficit. Nyní se nám od J.Paroubka dostalo odpovědi - „šetřit se nebude"!
Bilance rozpoctu CR 1997 - 2009
Bilance rozpoctu CR 1997 - 2009Zdroj dat - MF CR

Janotův balíček sice nakonec prošel, ovšem v současné době nám sociální demokracie slovy svého předsedy říká o dalších potřebných úsporách, navrhovaných ministrem Janotou, že „nepřipustí jejich zavedení do praxe"! A že jde o „likvidaci výdobytků sociálního státu". Kam náš státní dluh přivedlo vršení takovýchto „výdobytků", to už ovšem z úst největšího ochránce „obyčejných lidí" neuslyšíme.

Dlouhodobě je náš státní rozpočet tu více, tu méně v mínusu (viz graf). Začaly to ještě Klausovy vlády, tuším v době krize kolem roku 1997, měrou čím dál vrchovatější však v nastaveném trendu pokračovaly vlády sociálně demokratické, a to i v době, kdy byla velká konjunktura a poměrně značný hospodářský růst. Tehdy začaly nabobtnávat tyto Paroubkem zmiňované „sociální výdobytky" (podobnost s výrazem" výdobytky socializmu" jistě není náhodná). Skutečně je nezbytně nutné zatěžovat naše děti dalšími dluhy jen proto, aby se udržela vysoká míra přerozdělování a rozdávání např.„třináctých důchodů" v době, kdy se inflace limitně blíží nule (viz. míra inflace)? (Velmi vtipně to vystihl dnešní Kemel.)

Považuji se za obyčejného člověka. Doma hospodařím tak, abych na konci měsíce neměl hromádku menší, než na začátku, pokud nepodnikám větší nutnou investici (např. roční šalinkarty pro celou rodinu, nákup nové pračky za opotřebenou apod.). Vždycky si sakra rozmyslím, jestli je výdaj nutný a efektivní, a když nerostou zdroje nebo nemám dost našetřeno, tak nemohu zvýšit dětem kapesné či koupit nový počítač, byť by to jistě bylo fajn. I z toho mála, co zbyde, si vytvářím rezervní polštář, byť je to někdy hodně náročné. Těžko bych v rodině uspěl s požadavkem, že chci přispět od svých lépe zajištěných příbuzných třeba na kredit do mobilu svých dětí. Ačkoliv by to příbuzným jistě neublížilo, mě by hanba fackovala!

Ne tak sociálně demokratické „ekonomy" - ti zachování spotřeby méně majetných klidně hodlají zajistit zvýšeným stěrem výšepříjmových a nemravné jim to nepřipadá. Ale to bychom od nich chtěli asi moc, když jejich „ministrem financí" může být nekvalifikovaný ekonom, co šel ze školy rovnou do politiky, ovšem jinak tabulkově "nejoblíbenější politik" B. Sobotka, kterému nesnížila „rating" ani aféra s poslaneckými náhradami, za které si pořídil luxusní bydlení.

Kdo do těch tabulek oblíbenosti ty odpovědi posílá by mě fakt zajímalo!

Autor: Milan Matyáš | středa 7.10.2009 12:05 | karma článku: 38.78 | přečteno: 2582x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.
Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...