Šetřit se nebude?

10. 09. 2009 8:35:00
Jak se tak zdá, ani úřednická vláda se příliš nehrne udělat to, co už i dvanáctiletý Mikuláš považuje za nezbytné - šetřit, šetřit, šetřit.
Dvanáctiletý Miki
Dvanáctiletý MikiMF Dnes

Ale co taky čekat od slepence ministrů, vzniklého jako kočkopták po "nečekaném" pádu vlády na jaře tohoto roku. Nikomu se do úspor na výdajové straně účtu nechce, to je vidět i na návrzích ODS, která ač by jako pravicová strana měla mít v prioritách omezení role státu a snižování přerozdělování daňových výnosů, velmi váhá nad návrhy ministra a rozpočtového guru na MF ČR Eduarda Janoty.

A už vůbec se nedá očekávat nějaká velká odvaha ke snižování mandatorních výdajů u ČSSD, kde ještě stále vskrytu duše ctí Špidlovo "zdroje jsou". Ovšem v okamžiku, kdy jen úroky z našich dluhů dosahují více jak 40 mld korun a příští rok přes 60 mld kč, jeví se mi tohle váhání jako smrtelná ťafka už i současné mladší generaci, ne jen našim dětem, jak se obvykle říká.

Pokud se totiž tato suma rozpočítá na občany, každý dlužíme kolem jednoho sta tisíc korun, takže pokud bychom to skutečně měli zaplatit, nejméně polovina obyvatelstva ČR by musela vyhlásit osobní bankrot, neboť po započtení takové sumy by byla ve značném mínusu. A byla by to zhusta právě ta část "lidu", která pravidelně volí právě levici, jež toto zadlužování dotáhla k nejvyšším metám i v době, kdy se hospodářský růst počítal na celá procenta a ne jen na desetinky, jako nyní (a to ještě kdoví jestli, statistika je v tak malých číslech dost nejistá).

"Bohatým vezmeme, chudým také" říká ministr Janota a ačkoliv si to naši politici téměř bez rozdílu stran nechtějí připustit, jinak to nepůjde. Za dluhy, které náš stát nasekal můžeme totiž i my, obyčejní nebohatí voliči. Nikdy v posledních letech jsme nedali ve volbách žádné vládě tak jasný mandát, aby mohla tuhle zemi řídit naplno, vždy to byl nějaký ten koaliční slepenec, případně opoziční smlouva. A to se logicky muselo odrazit na stavu naší ekonomiky, když není řízena alespoň po jedno volební období podle konkrétního jasného manažerského záměru, ale vždy podle kompromisu, vyjednaného mnohdy "napříč politickým spektrem", jak praví aktuální společenské ptydepe.

Současná krize totiž jen zvýraznila vše špatné, co tady vlády a politické strany napáchaly dosud. Tak jestli jsou nyní politici schopni se během pár dní dohodnout na úpravě Ústavy, takto základního kamene každého státu, ve věci předčasných voleb, co kdyby se dohodli i na řešení tradiční patové povolební situace a upravili jedním vrzem i části týkající se volebního systému? Ale to je určitě ani nenapadne, současný stav jim bohužel vyhovuje, neboť znamená, že i když se zrovna ta či ona strana nedostane do vlády, vždycky tak či onak dostane líznout, a o to jim bohužel asi jde všem a v první řadě.

Lidi, zkuste už jednou, prosím, rozhodnout jednoznačně! A je mi fakt jedno, jestli to bude v říjnu, nebo v listopadu :o)

Autor: Milan Matyáš | čtvrtek 10.9.2009 8:35 | karma článku: 21.27 | přečteno: 1901x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 101 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 592 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.
Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...