Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čekání na osobnost

  Dlouhé a stále marné čekání na osobnost, která by marasmus naší smradlavé politické zátoky trošku provětrala. Dnes by ovšem spíš uspěl Goebbels se svou "stokrát opakovanou lží" než Gándhí a jeho neústupné nenásilí.

Mahátma Gándhí

  Již léta se na naší politické scéně neobjevila nová a neotřelá osobnost, která by mohla zaujmout voličskou veřejnost. A to lhostejno na tom, zda se díváme pod pokličku velkým či menším politickým stranám, novým trpaslíkům nebo nepolitickým hnutím a sdružením. Nikde nic, pusto a prázdno, samý plevel a býlí.

  Je to takové naše "čekání na Godota", ale ani Beckett by z toho trhák neudělal. Jsme diváky v divadelní  hře zvané česká politika, ve které vystupují stále ty stejné politické strany, vedené stále stejnými politiky, pletichařícími a pikle kujícími, hledícími si především svých vlastních zájmů stranických a osobních a tvářícími se navenek, jako že se pro lidi a stát mohou rozkrájet. Přitom jsou spolu spojeni neviditelným provazem, neboť jedni bez druhých se neobejdou a tak se navzájem svírají jednou smyčkou. Menší strany se sice čas od času mění co do názvu a jmen představitelů, je to však stále to samé, jedni za osumnáct, druzí bez dvou za dvacet.

Tragické na tom je, že my si je vodíme na tomtéž volebním provaze a oni nás svírají toutéž neviditelnou, leč velmi pevnou daňovou smyčkou. Nemůžeme si říct "co je nám po vás, dělejte si co chcete", protože zatímco oni potřebují čas od času naše hlasy, abychom jim nově rozdali karty, my jim měsíc co měsíc posíláme naše daně, do jejich nenasytných chřtánů. Nejde se na ně vykašlat, musíme to panoptikum neschopných a všehoschopných sledovat a vybírat tu menší zlo, tu nadějnou třpytku.

 Kde vzít nějakou osobnost, kde vzít jednoho Gándhího, Churchilla či Masaryka, ochotného vstoupit do našich politických vod a postavit proti všem těm politickým šíbrům a jejich handlům a kompromisům pevný mravní imperativ a jasné stanovisko - takto se to má, a takto nikoliv, ano je ano, ne je ne. "Rozhodnutí, které dělám, není závislé na tom, komu se tím zavděčím, či jak se to hodí mé partaji, ale protože je to správné, navzdory aktuální politické konstelaci." Takovou osobnost u nás nevidět a jak se zdá, není ani nikde na obzoru.

  Ostatně se obávám, že v dnešní době by už ani takové osobnosti, jako ty výše zmíněné, nedokázaly to, co ve své době. I na ně by se dnes něco našlo, byť by to byla sebemenší ptákovina. A tak by určitě nějaký ten Blesk či Aha vytáhl na Gándhího zakázané pálení osobních dokumentů (porušil zákon, je to darebák), Masaryk by si za rámeček nedal Hilsnerovu obhajobu (brání vraha, je to taky lump) a Churchill by si odskákal třeba tu noc s muzikálovou hvězdou Ivorem Novellem (dejte si pozor nebo vás ojede). A stačilo by se do nich strefovat stejně vytrvale a odhodlaně, jako to činí mnohá dnešní bulvárová média, následovaná velmi těsně běžnými sdělovacími prostředky, včetně (mnohdy v čele) iDnes.cz a MF Dnes. Nedělá ten dnešní hon za informacemi a medializace každého prdu někdy medvědí službu demokracii? Dnes se hrdinské činy odbydou jedním řádkem na třetí stránce a kdejaká negativní srágora běhá v primetimech několik dní.

 Navíc skutečná osobnost se rodí z utrpení a jak by dnes mohlo nějaké skutečné utrpení někoho formovat, když dnešní děti jsou chovány jako v bavlnce, mládež opečovávána a oprašována, jen aby si neskřípla prstíček. Budou z nich možná osobnosti, ale spíš jen samy pro sebe, pro své vlastní dobro a kariérní postup, ideály sem, ideály tam.

  A tak považujeme za normální, že s každým dalším dějstvím tohoto stupidního politického dramatu přichází stále ten stejný imaginární chlapec a sděluje nám, co beztak už dávno víme - "pan Godot dnes opět nepřijde".

Autor: Milan Matyáš | úterý 8.9.2009 14:08 | karma článku: 12,41 | přečteno: 1156x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".